2017. október 1., vasárnap

Almaszezon/ Apple season

Beköszöntött az október és egy októberi vasárnap nem is lehetne alkalmasabb, hogy almás pitét süssek. Minden féle formában szeretjük ezt a csodás gyümölcsöt, de azért az almás pite, az almás pite. Mennyei. 😊

Hozzávalók: 
- 2és 3/4 csésze liszt
-csipet só
- 85gramm vaj
-85 gramm margarin
-kb. 6 evőkanál hideg víz
-felvert tojás a kenéshez

Töltelék:
5 nagy alma meghámozva, felszeletelve
2/3 csésze cukor
1 teáskanál őrölt fahéj (lehet több is) 

Szitáljuk egy tálba a lisztet, tegyük bele a sót és kockázzuk bele a vajat és a margarint. Gyúrjuk össze úgy, hogy morzsás elegyet kapjunk. Ezután adjuk hozzá a vizet és dolgozzuk jól ki a tésztát. Lehet, hogy picit több liszt fog kelleni, ez a gyúrásnál kiderül. Ha összeállt a tésztánk, csomagoljuk alufóliába és tegyük hűtőbe egy órára. Egy pitetálat vajazzunk ki (én 24cm-es tálat használtam) és a pihent tésztának a 2/3-át nyújtsuk ki, majd nyomkodjuk bele a tálba. A felszeletelt almát összekeverjük a cukorral és a fahájjal és egy evőkanál zsemlemorzsával, ha lédús fajtát használunk. A szeleteket ezután szépen elrendezzük a tésztán és a maradék 1/3 tésztát szép vékonyra nyújtva ráhelyezzük a töltelékre. Megkenjük a tetejét a felvert tojással és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. (Kisfiam épp itt kanalazza magába! :))))) ) Ha igazán finomat szeretnétek, akkor kanalazzatok a tetejére fincsi vanília fagylaltot. 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése